Notícies

29

Adolescents de diferents orígens i condicions socials del Pla de l'Estany conviuen en un ambient de creativitat autogestionada.

Una quinzena de nois i noies de 15 i 16 anys i un nombre similar d'adults es reuneixen dos vespres per setmana en una nau dels afores de Banyoles per idear i portar a la pràctica projectes artístics. No són unes classes extraescolars: no parteixen de cap guió preestablert i no hi ha mestres i alumnes, en el sentit estricte dels termes. De fet, el producte final –tot i que és important– no és l'objectiu principal. El que es busca és la convivència i la cohesió social entre adolescents de procedència social i cultural diversa i provocar que exterioritzin les seves capacitats, el seu talent. En un ambient que podríem qualificar d'assembleari, entre tots decideixen què faran. Ho han batejat com “l'Obrador”. Amb motiu de l'Exposició de Flors de Banyoles es van donar a conèixer fa setmanes amb un espectacular mapatge a la façana del monestir i amb la impressió d'una sèrie de reflexions en alguns passos de vianants de la ciutat, escrites en els diferents idiomes familiars dels seus autors.

La iniciativa va sortir d'un grup de gent que treballa amb joves, disconformes amb un sistema educatiu que –diuen– encotilla els alumnes i els impedeix treure el que realment porten dins seu. “Nanos que els diuen que no serveixen però que, a fora, demostren unes grans capacitats” resumeix en Pep, un dels impulsors. Van proposar el projecte als tres instituts públics de la ciutat, que ho van veure bé. De cada centre van sortir uns quants alumnes atrets per la proposta i amb ells es va començar a treballar. El local, cedit per Càritas, el van condicionar ells mateixos, a la seva manera, a base de reciclar materials.

El dia que els vam visitar els vam trobar centrats en la preparació d'una exposició que inauguraran dimarts a la sala d'actes de l'ajuntament, en què es mostraran fotografies de l'acció dels passos de vianants i, possiblement, es projectarà el mapatge, ens explica l'Olga, una de les voluntàries que avui hi ha a l'Obrador, junt amb en Pau, la Maria i dues Marta. Provenen del món de l'ensenyament, l'art i la comunicació i semblen passar-s'ho tan bé com els joves. En Dani (Dani Supertram, li agrada que l'anomenin) admet que el primer dia allò no li va agradar gens, però després s'hi ha adaptat i s'hi troba molt a gust. Les seves companyes Cata, Laia, Tania, Montse i Mari coincideixen a valorar tant el resultat de la feina (estan molt orgulloses del mapatge) com del coneixement de gent de la seva edat amb qui segurament mai haurien conviscut.

Font. El Punt Diari

Inicia la sessió
Disgrafic ITEC