Notícies

17

Dijous, 13 de novembre. Banyoles ja ha donat el tret de sortida al Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI). Aquest matí, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Banyoles han signat l’acord a través del qual prenen el compromís de desenvolupar el Projecte a la ciutat, conjuntament amb la Fundació CEPAIM. Han presentat l’acte de presentació Jaume Lanaspa, patró de la Fundació Bancària “la Caixa”; Joaquim Macià, director d’Institucions Catalunya de CaixaBank, i Miquel Noguer, alcalde de Banyoles; Raül Martínez, Sotsdirector d’Àrees i Centres de la Fundació CEPAIM i Joana Prats, Directora del Departament de Diversitat i relacions amb les entitats socials de l’Obra Social “la Caixa”

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural és una aposta de la ciutat per al foment de la convivència i la cohesió social, per tal d’afavorir el desenvolupament local i millorar les condicions de vida dels banyolins i banyolines. En aquest sentit, es planteja mantenir, millorar i establir noves relacions entre ciutadans i ciutadanes, recursos tècnics i administracions. Així, aquests tres actors de la vida comunitària esdevenen protagonistes i subjectes del seu propi procés de desenvolupament social i de millora de la convivència local.

Punt de partida: coneixement compartit de la realitat de Banyoles

El Projecte s'inicia amb l'establiment de relacions entre professionals, ciutadania i representants de les administracions, per donar pas a la generació d'un coneixement compartit de la realitat, que desemboca en accions conjuntes entres els tres protagonistes.

A partir d’aquí, s’aniran generant espais tècnics de trobada amb la implicació de professionals perquè puguin compartir informació dels recursos existents al territori i dissenyar un pla d’acció conjunt que doni resposta als principals reptes de la ciutat. La promoció de la salut, l’àmbit socioeducatiu i la participació ciutadana seran els tres eixos d’actuació principal del Projecte que comportaran, a més, l’impuls d’activitats socials i familiars a la ciutat.

L’Obra Social “la Caixa”, l’Ajuntament de Banyoles i la Fundació CEPAIM i prenen el compromís de desenvolupar el projecte a la ciutat, per mitjà de la contractació de tres persones que actuen com a facilitadors i dinamitzadors de tot el procés i que estaran a disposició de tots els àmbits i regidories. La direcció i coordinació del projecte recau sobre l'Obra social “la Caixa”, un equip científic de la Universitat Autònoma de Madrid i un comitè assessor. A més, el projecte compta amb l'aval de la Secretaria General d'Immigració i Emigració del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Ja són 40 territoris de tot l’estat que treballen en la gestió positiva de la convivència ciutadana intercultural a través del Projecte ICI

L’Obra Social “la Caixa” impulsa el  Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural”, en col·laboració amb diferents entitats socials i amb les administracions locals, en territoris de tot Espanya amb un alt nivell de diversitat cultural. La iniciativa consisteix en una intervenció preventiva, promocional, positiva i enriquidora que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i, en definitiva, pretén l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari. La convivència entesa com un valor que implica tots els ciutadans i ciutadanes, tant autòctons com immigrants.

Part de l’èxit del Projecte es deu a la combinació entre la flexibilitat que requereix cada context i la unitat en l’enfocament metodològic de la intervenció. És per això, que a partir de 2014, s'han unit al projecte 24 territoris més dels 16 originals que en formaven part des dels seus principis (any 2010). Entre les noves incorporacions hi ha la ciutat de Banyoles. A Banyoles hi ha un 23% d’immigració i hi viuen 61 nacionalitats diferents.

Inicia la sessió
Disgrafic ITEC